Popiirta Retögvao - Boosting Immunity - Vahvistetaan vastustuskykyä

 

Cowberries are healthy also for immunity. 

 Puolbersi oo terva ali for retögvote. 

Puolukat ovat terveellisiä myös vastustuskyvyn kannalta.

 

Ekovisterlo - Ecologically wise and healthy place - Ekoälytervelä

Copyright Veikko J. Pyhtilä, 18.3.2021, Finland

Toojorataf Veikko J. Pyhtilä, 18.3.2021, Finlo

Tekijänoikeus Veikko J. Pyhtilä, 18.3.2021, Suomi

 Develop immune-boosting and tasty recipes with healthy foods, spices, and herbs. Give it a try and test it.

Deev retögvote paysriiva a emhava emlidasi vi retva emsi, fiemsi a terepsi. Sivotraa a votraa it.

Kehitä vastustuskykyä vahvistavia ja maukkaita reseptejä terveellisillä elintarvikkeilla, mausteilla ja yrtteillä. Kokeile ja testaa niitä.

They can become a good sales article and a new business.

Itsi voo muu hava fääteobtosi a novva fäfote.

Niistä voi tulla hyvä myyntiartikkeli ja uusi yritys.

 Take Coronavirus Covid-19 as an opportunity not a threat.

Aap Coronavir Covid-19 li vonevao ej obrisk.

Ota Coronavirus Covid-19 mahdollisuutena, ei uhkana.

 I can analyze, model, plan and optimize my nutrition with a program I have developed during 10 years as my hobby: NUTRITION OPTIMIZATION, DESIGN AND RESEARCH

Aj voo rorikaa, likatoo a hastvostaa ajof roeemte vi prog aj oo deeven limna 10 jänsi li ajof mite: ROEEMTE HASTVOSTAATE, KASOOTE A DAKA.

Voin analysoida, mallintaa, suunnitella ja optimoida ravintoani ohjelmalla, jonka olen kehittänyt 10 vuoden aikana harrastuksena: RAVITSEMUKSEN OPTIMOINTI, SUUNNITTELU JA TUTKIMUS

 

Overview of resistance and immunity

Tihnakato öb retögvote a retögvao

Katsaus resistenssiin ja immuniteettiin

 Infectious diseases are affected by the number of microbes in the infection, their multiplication in the target and the individual’s resistance.

Taartva retsi oo obaafta vy si fosikpe in tartret, itsiof sipiirte in ob a isjova retögvote.

Tartuntatauteihin vaikuttaa infektion sisältämien mikrobien määrä, niiden lisääntyminen kohteessa ja yksilön vastustuskyky.

 There are 100 million viruses at the tip of the needle.

In knitpikvo önpik oo 100 fossi virsi.

Neulan kärjessä on 100 miljoonaa virusta.

 We cannot completely avoid microbes, some of which are useful as protective agents, some of which cause disease only when they can reproduce in the body when resistance is poor.

Ajsi ej voo fulli urpiit fosikpesi, ösi oo görova li seefva soväljosi, ösi syy erisli ret na itsi voo sipiir in bod na retögvote oo ahvova.

Emme voi välttää täysin mikrobeja, joista osa on hyödyllisiä suojaajia, jotkut aiheuttavat sairauksia vasta, kun ne voivat lisääntyä elimistössä, kun vastustuskyky on heikko.

 If you are easily and frequently infected with infectious diseases, your resistance is not the best possible.

If ja oo gnoli a tihnoli taarten vi tartretsi, jaof retögvote ej oo hast voneva.

Jos sairastut helposti ja usein tartuntatauteihin, vastustuskykysi ei ole paras mahdollinen.

 Resistance is influenced by health, stress, nutrition and physical activity.

Retögvote oo yysen vy ter, nervögpo, roeemte a bodeva sitevao.  (Piirta tu Vosadav)

Resistenssiin vaikuttavat terveys, stressi, ravitsemus ja liikunta.

Exercise improves general fitness and fitness is also generally good for resistance.

Uute hapiir tihna vosta a vosta oo ali tihnali hava for retögvote.

Liikunta parantaa yleistä kuntoa ja kunto on yleensä hyvä myös vastustuskykyyn.

 Exercising lightly or moderately strenuous exercise will increase resistance and protect against upper respiratory tract infections.

Uu vehli taj obnidrili poaapva uute piirne retögvote a seef ög yl evhomtul tartretsi.

Kevyt tai kohtalaisen rasittava liikunta lisää vastustuskykyä ja suojaa ylempien hengitysteiden infektioita vastaan.

 On the positive side, a regular exercising athlete who does not strive for specific fitness peaks seems to have the best resistance to the flu.

La jeva siddir, regva uuva roujo, kojo ej situoob eröva vosta ylstlosi, oblikaa oof hast retögvote ög fluret.

Positiivisena puolena on, että säännöllinen liikunta urheilijalla, joka ei tavoittele tiettyjä kuntohuippuja, näyttää olevan paras vastustuskyky flunssalle.

 In the hours and days after a hard, high-energy exercise, your body is more susceptible to infections.

Na dinsi a tansi ne kamva, ylva pori uute, jaof bod oo pir oupsyteva tu tartretsi.

Tunteina ja päivinä kovan, paljon energiaa käyttävän harjoituksen jälkeen kehosi on alttiimpi infektioille.

 Under intense exertion, the production of stress hormones increases, which can negatively affect the amount and activity of white blood cells and antibodies that are important for immune defense.

Na povova pipoap, toohäp pipoap hormo piir, ko voo ejvali yys gö vitva hemosol ri a sitevao a retgömosi, koösi oo curova for retögvao ögsip.

Voimakkaassa rasituksessa stressihormonien tuotanto lisääntyy, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti immuunipuolustukseen tärkeiden valkosolujen ja vasta-aineiden määrään ja aktiivisuuteen.

 Flu often strikes as a result of severe work or exam rupture.

Fluret sina hääk li utro of ahpöcuva tö taj davotra autrek.

Flunssa iskee usein vakavan työn tai kokeen repeämisen seurauksena.

 When a stressful life situation eases and allows you to be tired, resistance is like opening a window to infections.

Na nervögpova eo vista gnopiir a pöfaa ja oo poriipen, retögvote oo li oupnen kauv tu tartretsi.

Kun stressaava elämäntilanne helpottaa ja antaa sinun olla väsynyt, vastustuskyky on kuin avoin ikkuna infektioille.

 It is especially important for resistance to ensure recovery by sleeping and resting properly and eating healthily.

It oo errili curova for retögvote tevaarm rethapiirte vy nuuk a eet hastali a eem terli.

Vastustuskyvyn kannalta on erityisen tärkeää varmistaa toipuminen nukkumalla, lepäämällä ja syömällä terveellisesti.

 If exercise is done during the cold season, the risk of flu will increase by leap.

If uute oo teeta na kalna limno, fluret risk autpipiir vy luyppy.

Jos liikuntaa tehdään kylmänä vuodenaikana, influenssariski kasvaa harppauksella.

 During the fall and winter, viruses are most circulating and after much effort they are more susceptible.

Na enkalno a kalno, virsi rautuu sirist a ne siri traa itsi oo pir oupsyteva.

Syksyllä ja talvella virukset kiertävät eniten ja paljon yrittämisen jälkeen ne ovat altistavampia.

 Cold in itself does not cause the flu, but the virus, for cold causes the viruses to multiply better.

Kalvao ej aut yys fluret, mut vir, syfor kalvao yys virsi sipiir hapirli.

Kylmä sinänsä ei aiheuta flunssaa, mutta virus, sillä kylmä aiheuttaa virusten lisääntymistä paremmin.

 Hard exercise and too little energy is a challenging combination for resistance.

Kamva uute a ylylri ipri pori oo ongteva visipa for retögvote.

Kova liikunta ja liian vähän energiaa ovat haastava yhdistelmä vastustuskyvylle.

 Eat half a kilogram a day of vegetables, fruits and berries, a variety of cereals and dairy products, meat, fish and good quality fats.

Eem ja duik disgram obri tan grinemsi, hedsi a bersi, ersi vilepsi a milklötosi, mit, fis a havaova fätmosi.

Syö puoli kiloa päivässä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, erilaisia ​​vilja- ja maitotuotteita, lihaa, kalaa ja laadukkaita rasvoja.

 The best boosters in the diet are vegetables, fruits and berries, which contain antioxidants to protect the body from the adverse effects of the environment.

Hast paysriivosi in emvaoto oo grinemsi, hedsi a bersi, koösi inoof ögejsähik-aapjösi for seef bod ut ögrova rauloyssi.

Ruokavalion parhaita tehostajia ovat vihannekset, hedelmät ja marjat, jotka sisältävät antioksidantteja suojaamaan kehoa ympäristön haittavaikutuksilta.

 Antioxidants include, for example, vitamin C and E, selenium and carotenoids, or precursors to vitamin A.

Ögejsähik-aapjösi inoof edkamu eogömo C a E, moSe a karotenoidmosi taj edlylrisi tu eogömo A.

Antioksidantteihin kuuluvat esimerkiksi C- ja E-vitamiini, seleeni ja karotenoidit tai A-vitamiinin esiasteet.

 The more colorful a portion of vegetables you enjoy, the more vitamins and antioxidants you will get.

Ko pir käva emiksi of grinemsi ja emaap, it pir eogömosi a ögejsähik-aapjösi ja aaf.

Mitä värikkäämpiä annoksia vihanneksista nautit, sitä enemmän vitamiineja ja antioksidantteja saat.

 Good hand and other hygiene help protect against infection.

Hava pave a tua terklin vyy seffaa ög tartretsi.

Hyvä käsi- ja muu hygienia suojaavat infektioilta.

 In case of illness, you should try to isolate yourself and coughing should be done in a disposable cloth.

In ret obhäp ja piitif traa erlopaa aut a köhkööhte piitif tee tu isnopateva vulvatmo.

Jos sinulla on sairaus, sinun on yritettävä eristäytyä ja yskiminen tulee tehdä kertakäyttöiselle liinalle.

 Hand washing with soap is best, a disinfectant hand rinse can destroy the microbes that protect the hands.

Pave vosh vi soup oo hast, eönfosikpemo klinvaamte voo kireek fosikpesi seffaava pavesi.

Paras käsinpesu saippualla, desinfiointiainehuuhtelu voi tuhota käsiä suojaavat mikrobit.

 Lactic acid bacterial preparations, probiotics, help the stomach to adapt to an abnormal diet and improve resistance also to non-stomach viruses.

Milkhapmo bakt tootesi, göbiotiksi, vyy mahev autsoop tu ejresiva emvaoto a hapiir ögob ali tu ej-mahev virsi.

Maitohappobakteerivalmisteet, probiootit, auttavat vatsaa sopeutumaan epänormaaliin ruokavalioon ja parantavat vastustuskykyä myös vatsan ulkopuolisille viruksille.

 

The power of micronutrients e.g. against influenza

Po of ipiprimosi edkali ögli fluret

Hivenaineiden voima esimerkiksi influenssaa vastaan

There are alternatives to toxic antiviral drugs.

Ätin oo tajifosi tu toksmova ögvirmo termo.

Toksisille viruslääkkeille on vaihtoehtoja.

 Many nutrients strengthen and boost the immune system and prevent viruses from multiplying and spreading.

Si roemmosi popiir a faa nopri for retögva lijär a ögyyv virsi sirisoote a leipirtuute.

Monet ravintoaineet vahvistavat ja antavat vauhtia immuunijärjestelmälle ja estävät virusten lisääntymisen ja leviämisen.

Essential nutrients for optimum cell mediated immunity (leukocytes, macrophages / monocytes, T cells and thymus) are vitamins C, A, D, E, B6, B12, folic acid, iron, zinc, copper and iodine, and antibodies are vitamins A, D, B1, B2, B3, B6, B5, Biotin, Folic Acid, Zinc and Copper.

Nidva roemmosi for hastvosta sol uttupaaen ögretvote (leukosolsi, pieemsolsi / ishemosolsi,T solsi a tymev) oo eogömosi C, A, D, E, B6, B12, folva hapmo, moFe, moTsn, moCu a moI. A ögretmosi oo eogömosi A, D, B1, B2, B3, B6, B5, biotinmo, folva hapmo, moTsn a moCu.

Tärkeät ravintoaineet optimaalisen soluvälitteisen immuniteetin (leukosyytit, makrofagit / monosyytit,T-solut ja kateenkorva) suhteen ovat C-, A-, D-, E-, B6-, B12-vitamiinit, foolihappo, rauta, sinkki, kupari ja jodi. Ja vasta-aineet ovat vitamiineja A, D, B1, B2, B3, B6, B5, biotiini, foolihappo, sinkki ja kupari.

It has been scientifically proven that vitamin C, amino acids (lysine, proline, arginine), N-acetylcysteine and EGCG (extract from green tea) can inhibit the reproduction and spread of viruses in tissues.

It oof ooen däli dariilen, syt eogömo C, amino hapmosi (lysinmo, prolinmo, arginmo) n-asetylkysteinmo a EGCG (urmoto ut grinva teavem) voo yyv virsi relitoo a leipirtuu in vivesi.

On tieteellisesti todistettu, että C-vitamiini, aminohapot (lysiini, proliini, arginiini), N-asetyylikysteiini ja EGCG (uute vihreästä teestä) voivat estää virusten lisääntymisen ja leviämisen kudoksissa.

 Influenza virus can be controlled in several stages of the nutrient metabolism:

Fluret vir voota kapötee in sirisi talsi of roemmo moermuo:

Influenssavirusta voidaan hallita ravinteiden aineenvaihdunnan useissa vaiheissa:

 Directly by influencing viral metabolism and thereby limiting their reproductive capacity and cellular infection and indirectly interfering with cell-to-cell transmission of viruses in tissues.

Reili vy yys vir moermuo a itli teliim itsiof sipiirvova povori a sol tartretsi a välli cuyyv vi sol-tu-sol uttupa of virsi in vivesi.

Suoraan vaikuttamalla virusten aineenvaihduntaan ja siten rajoittamalla niiden lisääntymiskykyä ja soluinfektioita ja epäsuorasti häiritsemällä solujen välistä virusten siirtymistä kudoksiin.

Natural substances have antiviral properties, such as micronutrients and their interactions, without toxic effects on the host cells.

Biomiva mosi oof ögvirmo ofvaosi, itliva li ipiprimosi a itsiof altyssi ejli toksmova yssi tu ylmä solsi.

Luonnollisilla aineilla on antiviraalisia ominaisuuksia, kuten mikroravinteet ja niiden vuorovaikutus, ilman toksisia vaikutuksia isäntäsoluihin.

 Synergies between mixtures of micronutrients are being studied in the control of swine (H1N1) virus infection.

Reyssi vigö räjsimosi of ipiprimosi oo dakaaen in votraylka of röhpe (H1N1) vir tartret.

Synergioita mikroravinteiden seosten välillä tutkitaan sika (H1N1) -virustartunnan torjunnassa.

 It assesses the effect of vitamin C, green tea, certain amino acids, selenium and other nutrients on the ‘human influenza A’ (H1N1) virus in relation to the viral enzyme neuraminidase required for infectivity and the viral nucleus protein (NP), an indicator of viral proliferation.

It rokaa ys of eogömo C, grinva teavem, ösi amino hapmosi moSe a tua roemmosi ög “mämhava fluret A” (H1N1) vir in curi tu vir ysoknopmo nervaminid-ysoknopmo edniidta for tartvao a vir moik ydin protmo (NP), rituka of vir leipirtuute.

Siinä arvioidaan C-vitamiinin, vihreän teen, tiettyjen aminohappojen, seleenin ja muiden ravintoaineiden vaikutus ''ihmisen influenssa A '' (H1N1) -virukseen suhteessa tarttuvuuteen tarvittavaan virusentsyymi-neuraminidaasiin ja viruksen ydinproteiiniin (NP), viruksen lisääntymisen indikaattoriin.

The biological response to a viral attack is influenced by the secretion of connective tissue-digesting enzymes (metalloproteinases) and the intracellular entry of viruses, which indicate the spread of the viruses.

Biodäva okte tu ö vir postuu oo yysen vy urevmoote of vipaava vivev-iksikuutte ysoknopmosi (metprot ysoknopmosi) a intu solva fatuo of virsi, koö tukaa leipirtuute of virsi.

Biologiseen vasteeseen virushyökkäykseen vaikuttaa sidekudoksia sulattavien entsyymien (metalloproteinaasien) eritys ja virusten pääsy solun sisään, mitkä osoittavat virusten leviämistä.

 

Spices and herbs with antimicrobial effects

Fiemsi a terepsi vi ögfosikpeva yssi

Mausteet ja yrtit, joilla on antimikrobisia vaikutuksia

Spices and herbs have been used for thousands of years to add flavor and aroma to foods and to the preservation of foods.

Fiemsi a terepsi oo ooen teooen for dissi jänsi tu pirpaa emfi a rofiem tu eonidtosi a tu lienote of eonidtosi.

Mausteita ja yrttejä on käytetty tuhansien vuosien ajan maun ja aromin lisäämiseen elintarvikkeisiin ja elintarvikkeiden säilyttämiseen.

Scientific studies have documented the antimicrobial properties and active ingredients of some spices and herbs.

Däva davapsi oo daekatooen ögfosikpeva ofvaosi a poysva ikmosi of öri fiemsi a terepsi.

Tieteellisissä tutkimuksissa on dokumentoitu joidenkin mausteiden ja yrttien antimikrobisia ominaisuuksia ja vaikuttavia aineita.

Antimicrobial effect of spices and herbs

Ögfosikpeva ys of fiemsi a terepsi

Mausteiden ja yrttien antimikrobinen vaikutus

SPICE / HERB

INHIBITING EFFECT

Fiem / terep

Yyvva ys

Mauste / yrtti

Estävä vaikutus

Cinnamon, garlic nails, mustard:

Strong

Kanelfiem, bönonjep rapvesi, sinapfiem:

Pomova

Kaneli, valkosipulikynnet, sinappi:

Vahva

Spice pepper, bay leaf, cumin, coriander,

 

oregano, rosemary, sage, thyme:

Medium-High

Fiem piprfiem, önvamlo pulif, kuminep,

 

koriandep, oreganep, rosemarep, salviaep, 

 

timjep:

Midylva

Maustepippuri, laakerinlehti, kumina, korianteri,

 

oregano, rosmariini, salvia, timjami:

Keskikorkea

Black pepper, allspice, ginger:

Weak

Tivva piprfiem, piprfiem, inkfiem:

Poejva

Mustapippuri, maustepippuri, inkivääri:

Heikko

Studies confirm that both Gram- positive and Gram- negative food-borne bacteria, yeasts, molds can be prevented with garlic, onions, cinnamon, thyme, sage and other spices.

Davapsi popiir syt duvili gram- ylnulva a gram- alnulva emuttupaaen baktsi, jistsi, moldsi voota yyv vi bönonjep, onjepsi, kanelfiem, timjep, salviaep a tua fiemsi.

Tutkimukset vahvistavat, että sekä gram-positiivisia että gram-negatiivisia elintarvikkeita sisältäviä bakteereja, hiivoja, homeita voidaan estää valkosipulilla, sipulilla, kanelilla, timjamilla, salvialla ja muilla mausteilla.

The effect of these spices and herbs can be seen among others in pickles, bread, rice and meat products.

Ys of täsi fiemsi a terepsi voota vokaa invi tuasi in kusmokurkepsi, bekem, risvilep a mit tosi.

Näiden mausteiden ja yrttien vaikutus voidaan nähdä muun muassa suolakurkuissa, leivässä, riisissä ja lihatuotteissa.

The levels of fat, protein, water and salt in foods affect microbial resistance.

Talsi of fätmova, protmo, vam a kusmo in eonidtosi yys fosikpeva ögob.

Elintarvikkeiden rasva-, proteiini-, vesi- ja suolatasot vaikuttavat mikrobiresistenssiin.

Thus, there must be more spices in food than in microbial growth media to prevent microbial growth.

Täli, ätin piit oof pir fiemsi in em li in fosikpeva eöpiirte allosi for ögyyv fosikpeva eöpiirte.

Siksi, elintarvikkeissa on oltava enemmän mausteita kuin mikrobien kasvualustoissa mikrobien kasvun estämiseksi.

 

Microbial contamination of spices

Fosikpeva autahnilkmoote of fiemsi

Mausteiden mikrobikontaminaatio

 Spores of Clostridium perfringens and Bacillus cereus have been found in spices and herbs.

Nösemsi of Clostridium perfringens a Bacillus cereus oo keesen in fiemsi a terepsi. 

Clostridium perfringensin ja Bacillus cereuksen itiöitä on löydetty mausteista ja yrteistä.

 Less in spices with high antimicrobial activity such as sage, garlic and oregano.

Rip in fiemsi vi la ylva ögfosikpeva piote itliva li salviaep, bönonjep a oreganep.

Vähemmän mausteissa, joilla on korkea antimikrobinen aktiivisuus, kuten salvia, valkosipuli ja oregano.

 However, all spices must be purified and sterilized by the producer / packer by ethylene oxide, irradiation or other approved methods.

Amut, ki fiemsi piit oo kliinen a ejfosikpee-en vy toojo / pääkjo vy etylenmo moOis, tekatiikte taj tua hafaaen culitesi.

Valmistajan / pakkaajan on kuitenkin puhdistettava ja steriloitava kaikki mausteet eteenioksidilla, säteilyttämällä tai muilla hyväksytyillä menetelmillä.

 Essential oils extracted from spices and herbs are generally recognized to contain antimicrobial compounds.

Nidva oilmosi urmotooen ut fiemsi a terepsi oo tihna kavodaaen inoof ögfosikpeva vimosi.

Mausteista ja yrtteistä uutettujen eteeristen öljyjen tiedetään yleisesti sisältävän mikrobilääkkeitä.

 

Antimicrobial compounds for spices and herbs

Ögfosikpeva vimosi for fiemsi a terepsi

Antimikrobiset yhdisteet mausteille ja yrtteille

SPICE / HERB

MEAN % OF ESSENTIAL OILS

AN ANTIMICROBIAL COMPOUND

Fiem / terep.

Midro, % ob nidva oilmosi.

Ögfosikpeva vipaa

Mauste / yrtti

Keskiarvo,% eteerisiä öljyjä

Antimikrobinen yhdiste

Garlic

0.3 – 0.5

Allicin

Bönonjep

0.3- 0.5

Allisinmo

Valkosipuli

0,3 - 0,5

Allisiini

Mustard

0.5 – 1.0

Allyl isothiocyanate

Sinapfiem

0.5- 1.0

Allylmo isotiosyanatmo

Sinappi

0,5 - 1,0

Allyyli-isotiosyanaatti

Cinnamon

0.5 – 2.0

Cinnamon aldehyde, Eugenol

Kanelfiem

0.5 –2.0

Kanelfiem aldehydmo, Eugenolmo

Kaneli

0,5 - 2,0

Kanelialdehydi, Eugenoli

Clove

16 – 18

Eugenol

Neilfiem

16-18

Eugenolmo

Neilikka

16-18

Eugenoli

Sage

0.7 – 2.0

Thymol , Eugenol

Salviaep

0.7- 2.0

Tymolmo, Eugenolmo

Salvia

0,7 - 2,0

Tymoli, Eugenoli

Oregano

0.8 – 0.9

Thymol , Karyakroli

Oreganep

0.8 – 0.9

Tymolmo, Karyakrolmo

Oregano

0,8 - 0,9

Tymoli, Karyakroli

 

Antiviral herbs

Ögvirmo terepsi

Antiviraaliset yrtit

 Coronavirus COVID-19 can not be killed by garlic.

Koronvir COVID-19 voo ej paeöön vy bönonjep.

Valkosipuli ei voi tappaa koronavirusta COVID-19.

 It is good that all other infections and diseases that can be treated have been treated as well as possible to better withstand the new modified microbes.

It oo forhava syt ki tua tartretsi a retsi, kosi voota cutee oo cutee-en li hali li voneva for  hapir ögvoo novva inkaumuuen fosikpesi.

On hyvä, että kaikki muut hoidettavissa olevat infektiot ja sairaudet on hoidettu mahdollisimman hyvin, jotta uusia modifioituneita mikrobeja voidaan kestää paremmin.

 People with multiple illnesses are more prone to infection and even death from infections.

Mämsi vi si retsi oo pir oupsyteva tu tartret a jea tartret ahpaeön.

Ihmiset, joilla on useita sairauksia, ovat alttiimpia infektioille ja jopa infektiokuolemaan.

 Updated information about Coronavirus COVID-19, see WHO and other reliable sources.

Notaalen forda rafli koronvir COVID-19, kaa ja WHO a tua uscuva sorssi.

Päivitetyt tiedot koronaviruksesta COVID-19, katso WHO ja muista luotettavista lähteistä.

 Viruses may transform, and there are dozens of different versions of them and they can behave differently in different people.

Virsi meej autmuu a itsi oo bassi erva devstatosi a itsi voo cuoo tuali in erva mämsi.

Virukset voivat muuntua ja niitä on kymmeniä erilaisia ​​ versioita ja ne voivat käyttäytyä eri tavoin eri ihmisillä.

 If a virus has entered a cell, hot water vapor will not kill it, if hot steam will not kill whole the cell.

If vir oo tuvee-en intu sol, läkva vam vamhom ej paeöön it, if läkva läkvamhom ej paeöön kili sol.

Jos virus on päässyt soluun, kuuma vesihöyry ei tapa sitä, jos kuuma höyry ei tapa koko solua.

 But being in warm increases your body’s resistance, when you are becoming ill.

Mut osta in lakva piir jaof bod ögob, kona ja autreet.

Mutta lämpimänä oleminen lisää kehosi vastustuskykyä, kun sairastut.

 Some microbes have the ability, in cold and even in hot weather, to go to a state where they survive and when conditions become favorable, they are activated.

Öri fosikpesi oof vote in kalva a jea in läkva nistasi louu tu sta, kolo itsi eo lienoo a kona ocustasi muu stahava itsi site-een.

Jotkut mikrobit voivat kylmällä ja jopa kuumalla säällä mennä tilaan, jossa he selviävät ja kun olosuhteet tulevat suotuisiksi, ne aktivoituvat.

 Some microbial strains are also stored frozen, while others are constantly growing.

Öri fosikpeva bessi ali sloota kaalmen, itvälna tuasi pirtuli eöpiir.

Jotkut mikrobikannat varastoidaan myös jäädytettynä, kun taas toiset kasvavat jatkuvasti.

 I wrote this 9.3.2020. I got norovirus-like symptoms, vomiting, nausea.

Aj kiiren tä 9.3.2020. Aj aafen norovirliva retmarksi, emahfiuurte ahlivosta.

Kirjoitin tämän 9.3.2020. Sain noroviruksen kaltaisia ​​ oireita, oksentelua, pahoinvointia.

 I then treated it with fasting, citrus fruits, tea, plenty of rest, a little salt water, cod liver oil, which provides vitamin A (important for the mucous membrane), E and D, raw onions, raw ginger.

Aj itne cutee-en it vi ejem sitrhedsi, teavem, siri et, ipri kusmo vam, kodfis livev oilmo, koö oof eogömo A (curova for mjumotinlao), E a D, ravva onjepsi, ravva inkfiem.

Sitten hoidin sitä paastolla, sitrushedelmillä, teellä, paljon lepoa, vähän suolavettä, kalanmaksaöljyä, jossa on A-vitamiinia (tärkeä limakalvolle), E ja D, raakaa sipulia, raakaa inkivääriä.

 In normal condition, the symptoms go away within 1-2 days.

In resiliva vosta retmarksi urkatuu in 1-2 tansi.

Normaalissa tilassa oireet häviävät 1-2 päivän kuluessa.

 After that, walking in the clean, fresh air in nature and healthy food.

Detu it, vetuo in klinva, fresva hom in biolo a forterva em.

Sen jälkeen kävely puhtaassa, raikkaassa ilmassa luonnossa ja terveellistä ruokaa.

 This happened to me by chance, but I don’t know if it was norovirus, this covid-19 or some other microbe, that was in the food. I am now healthy.

Tä hääpen tu aj krathäpli, mut aj ej daa if it ooen norovir, tä COVID-19 taj öri tua fosikpe, koö ooen in em. Nen aj oo terva.

Tämä tapahtui minulle sattumalta, mutta en tiedä oliko ruoassa norovirus, tämä covid-19 tai jokin muu mikrobi. Olen nyt terve.

 Vaccines, drugs, and treatments are being developed for Covid-19 disease.

Ögretpikmosi, termosi a hakesi tedeevta for COVID-19 ret.

Covid-19-taudille kehitetään rokotteita, lääkkeitä ja hoitoja.

There have already been experiments and more are coming in the near future, but it will take months to make them available to the public. Now on March 20, 2021, vaccinations have been going on for a long time.

Ätin oo ripnen ooen votrasi a pir uutne in raf neno, mut it aap hynsi tu gaa itsi oftukali tu hökasio. Nen in trehyn 20, 2021,  ögretpiiktesi oo ripnen tuuen luna.

Kokeita on jo tehty ja lähitulevaisuudessa on tulossa lisää, mutta niiden saattaminen yleisön saataville kestää kuukausia. Nyt 20.3.2021 ovat jo rokotukset olleet pitkään käynnissä.

 In many countries, various options are being researched and developed, even nationally, and in addition to international cooperation.

In si hylsi, si tajifosi dakaata a tedeevta, jea hyjli, pirli hyjsivicuva vitö.

Monissa maissa tutkitaan ja kehitetään erilaisia  ​​vaihtoehtoja, jopa kansallisesti, ja kansainvälisen yhteistyön lisäksi.

 Vaccines applied to the nasal mucosa are being studied.

Ögretpikmosi teforsoopen tu nesva mjumotinlao dakaata.

Nenän limakalvolle asetettuja rokotteita tutkitaan.

 Will there be oral vaccines in addition to those given by injection.

Neeko oo moupva ögretpikmosi pirli ätsi faaenta vy pikmopa.

Tuleeko olemaan injektiona annettavien rokotteiden lisäksi oraalisia rokotteita.

 The viruses themselves are not safe to use consciously, even in small amounts, to achieve immunity.

Virsi aut oo ej turva tu teoo öbvodali, jea in ipriva risi tu obaaf ögretvote.

Itse viruksia ei ole turvallista käyttää tietoisesti edes pieninä määrinä immuniteetin saavuttamiseksi.

 Vaccines use attenuated viruses or parts of viruses. New vaccine technologies are evolving.

Ögretpikmosi teoo teoppiiren virsi taj iksi of virsi. Novva ögretpikmo tekdäsi autdeev.

Rokotteet käyttävät heikennettyjä viruksia tai virusten osia. Uusia rokoteteknologioita kehittyy.

 Antibodies produced by viruses from individuals who have already recovered are being studied as therapies for diseases caused by viruses.

Ögretmosi tooen vy virsi ut isjosi kojo oo ripnen rethapiiren dakaata li hakesi for retsi syyen vy virsi.

Jo toipuneiden yksilöiden virusten tuottamia vasta-aineita tutkitaan virusten aiheuttamien sairauksien hoitomuotona.

The information is completed and verified over time.

Forda auttefuulta a istarkkaata noluli.

Tiedot täydennetään ja tarkistetaan ajan myötä.

 

Other considerations

Tua vokalosi

Muut näkökohdat

Medical, nutritional, research, etc. data are hard to tell the absolute truth. Some factor / factors often add or diminish the probability of something and the results depend on a myriad of factors that may not always have been taken into account.

Terdäva, roeemva, daka, a itli de (aid.) dasi oo stakamva öbsasaa ifoejva darilvao. Ö teejö / teejösi sina pirpaa taj autriip rilvokavao of ö a utrosi obhääng ob risoejva teejösi, kosi ej kina voo aapen for obvoka.

Lääketieteellisiä, ravitsemus-, tutkimus- jne. tietojen on vaikea sanoa ehdotonta totuutta. Jokin tekijä / tekijät lisäävät tai vähentävät usein jonkin todennäköisyyttä, ja tulokset riippuvat lukemattomista tekijöistä, joita ei ole aina voitu ottaa huomioon.

 Even decades of research are needed to determine the long-term effects.

Jea jänbassi daka niidta for deef lunova yssi.

Jopa vuosikymmenien tutkimusta tarvitaan pitkän aikavälin vaikutusten määrittämiseksi.

In many cases, we cannot say that effects are due to a single factor, because effects are the sum of the combined effects of many factors.

In si obhäpsi, ajsi ej voo saa, öbsyyko yssi isova teejö, itsy yssi oo sumri of vipaooen yssi of si teejösi.

Monissa tapauksissa emme voi sanoa, johtuvatko vaikutukset yhdestä tekijästä, koska vaikutukset ovat monien tekijöiden yhteisvaikutusten summa.

 Not all doctors and scientists are fully unanimous, and they really cannot, because it depends on cases and situations that are not known absolutely fully.

Ej ki diterjosi a däjosi oo fulli ismiva, a itsi rilkali ej voo, itsy it hääng ut obhäpsi a vistasi, kosi ej kavodaata ifoejli fulli.

Kaikki lääkärit ja tutkijat eivät ole täysin yksimielisiä, eivätkä ne todellakaan voi, koska se riippuu tapauksista ja tilanteista, joita ei tunneta ehdottoman täydellisesti.

 When eating foods containing much normal table sugar, it reduce resistence.

Kona eemte eonidtosi, koö inoof siri resiliva laos sukmo, it riip öögte.

Kun syöt ruokaa, joka sisältää paljon normaalia pöytäsokeria, se vähentää vastustuskykyä.

There are also essential sugars in fruits and berries, which may work as cell recognition molecules.

Oo ali a nidva sukmosi in hedsi a bersi, koö meej sitöö li sol kavodaate simoiksi.

Hedelmissä ja marjoissa on myös välttämättömiä sokereita, jotka voivat toimia solujen tunnistusmolekyyleinä.

 Good quality and adequate sleep is very important for resistance.

Havaova a hanidriva nukka oo errili curova for ögob.

Hyvänlaatuinen ja riittävä uni ovat erittäin tärkeitä vastustuskyvylle.

 During sleep, important components of the immune system are formed.

Limna nukka, curova iktosi of retögva lijär kautee.

Unen aikana muodostuu tärkeitä immuunijärjestelmän komponentteja.

Toxins, harmful substances, smoking, alcohol consumption and drugs reduce also resistance.

Toksmosi, ögrova mosi, tobeepte, alkmo toriiptea  päräjmosi riip ali a ögob.

Toksiinit, haitalliset aineet, tupakointi, alkoholin käyttö ja huumeet vähentävät myös vastustuskykyä.

There are methods and diets, which can enhance the elimination of harmful substances from the body.

Oo oova culitesi a emvaotosi, koö voo paysrii uturap of ögrova mosi ur bod.

On olemassa menetelmiä ja ruokavalioita, jotka voivat tehostaa haitallisten aineiden poistumista kehosta.

 Methods which have been proven by multiple repeated scientific studies and experience can be selected.

Culitesi koö oo dariilen vy si dutee-en däva davapsi a davofi voota apkaa.

Menetelmät, jotka on osoitettu useilla toistuvilla tieteellisillä tutkimuksilla ja kokemuksilla, voidaan valita.

 There are also many over-praised methods which someone are marketing.

Oo ali a si ylhasaaen culitesi koö öjo forfää.

On myös monia ylistettyjä menetelmiä, joita joku markkinoi.

 Immune system overactivity can be life threatening and allergic reactions can be harmful.

Retögva lijär ylsitevao voo oo eo obriiskva a ylfiretva ysoksi voo oo ögrova.

Immuunijärjestelmän yliaktiivisuus voi olla hengenvaarallinen ja allergiset reaktiot voivat olla haitallisia.

 

Medicinal herbs and foods, which have substances boosting immunity

Termova terepsi a eonidtosi, koö oof mosi popiirte ögretvote

Lääkekasvit ja elintarvikkeet, joilla on aineita, jotka lisäävät immuniteettia

 Next is link to list of medicinal herbs, spices, also as foods (with bold) boosting immunity, which I picked from the database, which I have composed for my own use.

Deva oo rutupa tu sirik of termoliva terepsi, fiemsi ali a li emsi (vi nitva) popiir ögretvote, koö aj kaapen ut dabes, koö aj oo viaapen for ajof öfva pate.

Seuraava on linkki luetteloon lääkinnällisistä yrteistä, mausteista, myös elintarvikkeina (lihavoituina), jotka lisäävät immuniteettia. Valitsin tietokannasta, jonka olen koonnut omaan käyttööni.

 Here’s the material for researchers, drugs, supplements and nutrition developers.

Täin oo simoso for däkajosi, tremosi, pirroemmosi a roeemte tedevjosi.

Tässä on aineistoa tutkijoille, lääkkeisiin, ravintolisiin ja ravitsemuksen kehittäjille.

More plants are available from other sources.

Pir epsi oo oftukali ut tua sorssi.

Lisää kasveja on saatavana muista lähteistä.

 The list contains only plants, which Finnish names have been found.

Siriik inoof erisli epsi, koö finva ersasi oo keesen.

Luettelossa on vain kasveja, joista suomenkieliset nimet ovat löytyneet.

 WARNING! The normal foods and spices can be used by the average consumer, but poisonous plants can only be used by pharmaceutical companies.

RISKSA! Resiliva emsi a fiemsi voo patee midliva toriipjo, mut toksmova epsi voo isli teoo termodava tralösi.

VAROITUS! Normaaliruokia ja mausteita voi käyttää keskivertokuluttaja, mutta myrkyllisiä kasveja voivat käyttää vain lääkeyritykset.

 Do not try anything unless you know the plant and its side effects eg with other medicines.

Ej traa ö ifej ja kavodaa ep a itof sid yssi edkali vi tua termosi.

Älä kokeile mitään, ellet tunne kasvia ja sen sivuvaikutuksia esim. muiden lääkkeiden kanssa.

 See table at end of the page! Kaa sikvaäng ut sid nö! Katso taulukkoa sivun lopusta!  

Also source Ali sors Myös lähde Table Sikvaäng Taulukko


2 comments:

  1. Do you have any experiences with foods and herbs that would have helped prevent and cure diseases in particular?

    ReplyDelete
  2. Oofko jasi davofi öb emsi a terpsi, koösi ooif vyyen yyv a hakee retsi eröli?
    Onko teillä kokemuksia ruoista ja yrteistä, jotka olisivat auttaneet estämään ja parantamaan sairauksia erityisesti?

    ReplyDelete

Write comments, evaluations and suggestions for improvement about Vosa! Thank You!

EKOVISTERLO with Vosa, easy, new constructed language

Vosa, developing, easy, new constructed langu...